Sebbe Als

Du står nu ved byens største maritime seværdighed – vikingeskibet Sebbe Als. Der er tale om et hurtiggående krigsskib, dvs. et langt slankt skib med mange årer og et relativt stort sejl.

Skibet blev bygget af de gule spejdere i Augustenborg fra 1967 til 1969 efter tegninger af originalen – vrag nr. 5 fra Skuldelev ved Roskilde fjord. Arbejdet blev udført med kopier af originalt værktøj og med råd og vejledning fra vikingeskibsmuseet i Roskilde. I dag drives Sebbe Als af foreningen Skibslaget Sebbe Als, der blev stiftet i februar 1969.

Vikingerne var utrolig gode skibsbyggere. Deres skibe var hurtige og alligevel utrolig stærke og sødygtige. En af hemmelighederne ved sejlegenskaberne er, at skibet er bygget af kløvede planker. Når man ikke kapper træets årer med en sav, beholder man træets fulde styrke og smidighed og kan derfor gå ned i tykkelse, og derved også i vægt. Hele konstruktionen giver et let skib, der kan vride sig som en ærtebælg uden at tage skade.

Ud over vikingeskibet har skibslaget også bygget en ”naust”, der stod færdig i 1973. Nausten er et bådehus, der er bygget efter et fund i Norge. Den ligger på sydsiden af Augustenborg fjord og kan ses fra Første allé i skoven og fra tangen ved vandskiklubben.

Siden søsætningen i 1969 har skibet været på utallige ture, både i indland og udland. Den længste tur gik fra Hedeby i Slesvig til vikingebyen Kaupang i Oslofjorden. Turen skulle efterprøve en saga fra vikingetiden, hvor en vikingehøvding sejlede turen på fem dage og fem nætter. Det blev klaret på 114 sejltimer, og dermed var det bevist, at det var en sand historie.

Vikingerne er kendt verden over, og Sebbe Als har repræsenteret Danmark ved flere store nationale mærkedage i udlandet, bl.a. 200-året for USAs uafhængighed den 4. juli 1976, hvor besætningen sejlede op af Hudsonfloden til New York.

På turen deltog den verdenskendte folkesanger Pete Seeger, der i 1981 besøgte skibslaget i Augustenborg og gav en koncert på Slotshotellet.

En amerikansk bådebygger, Lance Lee donerede på turen 860 dollars til bygning af et skib mere. Det blev til færøbåden Ottar, som ligger ved siden af Sebbe Als. Ottar er en kopi af en færøbåd, der som navnet siger, har otte årer samt en styrmand.

Der er fundet flere vrag og skibssætninger fra vikingetiden på Als. I rørskoven ved Ketting Nor er der fundet et skibsvrag, som man mener, er et lille handelsskib fra vikingetiden. Det er aldrig blevet udgravet.

I vikingetiden kunne man sejle helt ind til Brovold i bunden af fjorden og videre til Mjangdam, som var en bred inderfjord.

Følg Augustenborgstien for at komme til Brovold, som er et fortidsminde fra middelalderen.