Genforeningsstenen (fredet)

Stenen her er én af i alt seks genforeningssten i den tidligere Augustenborg kommune, der blev rejst til minde om genforeningen i 1920.

Efter nederlaget til Preussen og Østrig i 1864 måtte Danmark afstå de tre hertugdømmer Slesvig, Holsten og Lauenborg. Sønderjylland var tabt, og den dansk-tyske grænse kom til at løbe lige syd for Kolding. 56 år senere tabte Tyskland 1. verdenskrig, og genforeningen blev mulig. Efter en folkeafstemning om, hvor grænsen skulle gå, blev Sønderjylland igen en del af Danmark i juni 1920. 

Stenen blev fundet af Andreas Blad i vandet neden for slotsparken. Blad var slotsforvalter (en slags pedel) i tiden mellem genforeningen og hospitalets etablering. Han var meget dansksindet og sørgede for, at den ca. to meter høje sten blev forsynet med indskrift og opsat i 1925.

Den blev placeret over for Stavensbølgade 21 (tidligere Alskroen) på et stykke jord kaldet Lilleskoven. Her blev den overdraget til kommunen, der lovede at passe godt på den.

Omkring 1997 valgte kommunen at etablere et nyt busstoppested ved Lilleskoven, og da der også skulle være plads til et busskur, blev genforeningsstenen flyttet til sin nuværende placering på havnen.

Der var meget trafik på havnen, og en dag blev den høje sten påkørt af en lastbil. Stenen gik i stykker, og kommunen valgte at genrejste den, selvom den nu var blevet lidt mindre.