I den idylliske Bagergyde findes en af hertugbyens mest romantiske ejendomme. Ejendommen er af gammel dato. De nuværende bygninger er opført i 1796, som et stuehus til en stor gård. Hele gården bestod herefter af langhuset (hovedhuset) på 11 fag, der står på et fundament af stenkvadre.
Til gården mod vest blev der opført en ny lade, der indtil nyere tid havde stråtag. Ejendommen er i dag på 4.000 kvadratmeter og er dermed den sidste store ejendom med abildgård (frugthave) og køkkenhave. Der er kun to bygninger i Hertugbyen, der har vin på facaden.
Vejen er privat og tilhører ejendommen helt op til Storegade. Besøgende må dog gerne færdes på vejen og er meget velkomne.
Der har været bageri her længe, heraf navnet ”Æ Bagergyde”, men i 1850 blev bageriet renoveret med nybyggeri i to etager vinkelret på hovedhusets nordside. Man ser det ikke rigtigt, når man står foran huset. Da bageriet lukkede, blev baghuset, omkring 1910, renoveret og indrettet til tre lejligheder.
Efter 275 års eje blev ejendommen i 2010 solgt af den hidtidige slægts eje. Da led ejendommen af stærkt forfald. Siden er der kommet nyt tegltag på hovedhuset, vinduer og murværk er renoveret. Ejendommen gennemgår nu en større isolering af tag og ydermure. Ligeledes bliver varmesystem og elektricitet renoveret.
Haveanlægget var også groet godt til. Ved overgangen i 1970’erne, hvor brug af køkkenhaver mere eller mindre forsvandt, blev det meste til græs, krat og bede. Det er svært og tidskrævende at holde.
Den nuværende strategi er, at forsøge at bringe ejendommen tilbage til, hvad den var i 1950’erne. Mange store gamle træer er fældet, og der gøres forsøg med at genetablere køkkenhaver, der helt naturligt tilhører disse historiske huse. Hvem gider se på græsplæner, hvor små robotter kører rundt? Til haven hører også en abildgård med træer og buske. Her er æble-, pære- og blommetræer. Mirabelle, kvæder og figner. Valnødder og hasselnødder. Ribs, solbær, stikkelsbær og hindbær. I køkkenhaven finder vi også rabarber, jordbær og asparges.