Slotshotellet

Da hertug Ernst Günther købte området i 1651 og opførte det første slot, kom der fornemme gæster til byen. I starten boede gæsterne på slottet, men på et tidspunkt manglede der plads, så hertugen sørgede for, at der blev opført et gæstgiveri i forlængelse af slottet med adgang via Storegade og Slotsallé.

Gæstgiveriets første forpagter var hertugelig kusk Marcus Nielsen omkring 1750. Hans søn blev ”stutmester” på Frederiksborg Slot, og datteren blev gift med Christian Friedrich Gude, der senere overtog forpagtningen.

Gennem tiden har stedet haft prominente gæster, såsom H.C. Andersen og general Christian Julius de Meza, der var øverstkommanderende for den danske hær. Under et besøg af hertugindens familie fra Gisselfeld slot modtog køkkenet en seddel fra hofchefen med en bestilling på ”Diné for 8 kuverter” for mandag den 27. august 1827. Menuen bestod af syv retter med fire forskellige slags vin efterfulgt af en fornem rom-isdessert. Dette har krævet is fra iskælderen i slotsparken.

I 1835 var betegnelsen ”gæstgiver” blevet erstattet af ”kroholder” og denne hed Carl Wilhelm Würst. Hans far var fyrstelig konditor Georg Wilhelm Würst, som hertugen havde ”håndplukket” i Berlin.

Da hertugfamilien flygtede i 1848, overtog den danske stat hertugens besiddelser og dermed også gæstgiveriet. I 1854 solgte staten ud af disse besiddelser, og ”Augustenborg Gæstgivergård” blev sat på auktion. Auktionen, der havde været annonceret i landets aviser, foregik på gæstgiveriet.

Christian August Jørgensen fik hammerslag, og ændrede navnet til ”Augustenborg Hotel”. Han byggede en sal og udvidede stedet, der nu var på private hænder. Da Jørgensens datter blevet gift med Jens Peter Christensen Frost skiftede hotellet navn til ”Frosts Hotel”.

I 1927 var hotellet ejet af Louise Marie Frost, der var gift med byens borgmester Hans Peter Zimmermann. Hun ændrede navnet til ”Slotshotellet” og drev det videre indtil 1960.

Indtil byen fik eget forsamlingshus i 1936 havde hotellet den eneste sal med scene i byen og var centrum for byens fester og aktiviteter. Der blev afholdt karnevaller, dilettantkomedier, revy og biografforestillinger. Der har været familiefester og forskellige optrædener, udstillinger, juletræsfest for børn og danseskole.

I 1965 var komplekset på hele 874 kvadratmeter, men så var der også restauration, butikslokale, stor sal med scene, privat beboelse med garage, to tilhørende bygninger samt keglebane og bowlingbane.

I sommerhalvåret kunne folk nyde den store flotte have med springvand og guldfisk.

I 1987 blev hotellet købt af kommunen, der gav boligforeningen Søbo lov til at etablere ældreboliger. Siden 1989 har navnet været ”Hofgården”. Slotshotellet er bevaringsværdigt som kultursted gennem næsten 300 år. En del af grundbygningen består af meget gamle bygningselementer, der angiveligt stammer fra det første Augustenborg slot. Under loftet i portrummet mod Storegade ses nogle af disse gamle bygningselementer.